zondag 17 november 2013

Rebekka............

 Een beetje eigenzinnigheid, staan voor datgene waar je in gelooft.............

Vandaag mocht ik voorgaan in de kerk in Laag Zuthem. Mogen voorgaan, niet moeten of het nakomen van een werkafspraak, nee, een voorrecht. En iedere keer weer ervaar ik het als bijzonder. Niet alleen de dienst op zich, ook de uren van voorbereiding. Stapje voor stapje naar de kern van een verhaal toewerken.......... 

De personage van Rebekka, vrouw van Isaäk stond centraal. Een vrouw, na onderhandelingen uitgehuwelijkt met als doel het zorgen voor mannelijk nageslacht. Een vrouw, ondergeschikt aan haar vader en later aan haar man. De link met de wereld van vandaag de dag is wrang en schrijnend. Vrouwenhandel,  het uithuwelijken tegen de wil van de vrouw, het komt nog steeds voor. Maar toch, het verhaal van Rebekka, een verhaal van eeuwen her. Het verhaal van een vrouw met de kracht en eigenzinnigheid om haar rol als ondergeschikte vrouw om te buigen tot een koersbepalende voor de toekomst van haar gezin, haar volk en haar relatie tot de Eeuwige. Een verhaal om bij stil te staan.
 


2 opmerkingen:

ria vogelzang zei

Bijzonder om het verhaal van Rebekka te mogen vertolken voor een gemeente (precies wat je zegt..).
En om, zoals Rebekka, te mogen herkennen wat de weg van de Vader is... Prachtig!
Groetjes, Ria.

Afke zei

Wat leuk om te ontdekken: een mede theoloog die ook quilt. Er zullen er vast meer zijn, maar ontdek ze maar eens. Nou ja, het maakt ook niet uit. Maar je verhaal over Rebekka is mooi. Dat soort dingen zijn leuk om te lezen.
Groet,
Afke den Hollander